Causaliteit

Causaliteit bij letselschade

Causaliteit, oorzakelijkheid is een belangrijk gegeven in letselschadezaken. Uw klachten moeten een direct gevolg zijn van het ongeval. U moet dit bewijzen. Daarom raden wij u aan om zo snel mogelijk na het ongeval naar een dokter te gaan!

Discussie

Verzekeraars vechten de causaliteit vaak aan: De verzekeraar stelt dat de klachten een andere oorzaak hebben of dat u al eerder last van gerelateerde klachten had.

Pre-existentie

Als u al voor het ongeval bepaalde lichamelijke klachten had, moet u aantonen dat de nieuwe klachten er niet zouden zijn zonder ongeval. Deze discussie komt vaak voor als er voor het ongeval al een eerder ongeval heeft plaatsgevonden.

Patiëntenkaart

Om de causaliteit te kunnen vaststellen en pre-existentie uit te sluiten zal de verzekeraar de medische historie van het slachtoffer willen inzien. U hebt daarentegen recht op privacy! Veritas zal u hierin begeleiden.

Praktijkvoorbeeld

Bij een eerder plaatsgevonden ongeval hebt u een hersenschudding opgelopen. Een tweede ongeval met een opgelopen whiplash zal daarom door de verzekeraar aangevochten worden met pre-existentie. Het causaal verband wordt betwist.

Juridische causaliteit

Door het niet gevraagde ongeval bent u plotseling in de positie gekomen dat u moet bewijzen dat uw klachten een direct gevolg zijn van het ongeval. Zonder ongeval zou u immers niet in deze positie zijn geweest! De rechter heeft daarom bepaald dat dit ruim moet worden toegekend. Ook kan de bewijsplicht worden omgekeerd. In dit geval moet de verzekeraar bewijzen dat u de klachten ook zou hebben zonder ongeval.